Како да успеете во деловните преговори

Како да успеете во деловните преговори

Сакате да направите а успешни деловни преговори ? Вие сте на вистинското место. За извршување на која било комерцијална трансакција, натој преговарање ќе биде апсолутна неопходност. Понекогаш овие преговори ќе обликуваат формални договори со јасно дефинирани цели. Спротивно на тоа, другите трговски преговори се тековен процес. Наместо тоа, тие се развиваат на начин на кој одговара најдобро за комерцијалните цели на страните.

Ако сакате да успеете како бизнис професионалец, силните преговарачки вештини ќе бидат од суштинско значење.

Со успешни деловни преговори, можете да започнете да генерирате повеќе приходи, заедно со подобар профит.

Добијте 200% бонус по вашиот прв депозит. Користете го овој промотивен код: argent2035

Спротивно на тоа, ако не успеете да преговарате ефективно и самоуверено, тие цели ќе бидат сериозно уназадени. Успешните преговарачи во бизнисот користат специфичен сет на вештини.

Статија за читање: Видови на онлајн рекламирање 

Користењето на овие шест ефективни тактики за преговарање може да олесни различни деловни интеракции. НА преговарачките вештини се од суштинско значење во бизнисот, без разлика дали сте сопственик на мал бизнис, вработен или независен изведувач.

Во многу деловни трансакции, преговарачките страни имаат слични цели.

БукмејкериБонусОбложи се сега
ТАЈНА 1XBET✔️ Бонус : додека 1950 € + 150 бесплатни вртења
💸 Широк спектар на игри со автомат
🎁 Промо-код : argent2035
✔️Бонус : додека 1500 € + 150 бесплатни вртења
💸 Широк спектар на казино игри
🎁 Промо-код : argent2035
✔️ Бонус: до 1750 € + 290 CHF
💸 Портфолио на врвни казина
🎁 Промо-код : 200euros

Секоја страна сака да замине среќна внатре победничка ситуација. Сепак, изготвувањето договор може да биде незгодно. Тука влегуваат во игра стратегиите за тргување.

Во овој блог пост, Finance de Demain објасни како станете експерт за комерцијални преговори.

Но, пред да започнете, еве како да изградите а Акционен план за изградба на онлајн бизнис. Да одиме !!

🌻 Што е бизнис преговарање?

Деловното преговарање е комуникациски процес насочен кон постигнување деловен договор. Овој процес вклучува конфронтација на очекувањата, интересите, позициите и гледиштата на преговарачите. Постојат две форми на комерцијални преговори:

Преговарање во краток продажен циклус: комерцијалната понуда е едноставна и е можно да се заклучи продажбата при првиот контакт.

Долги преговори за продажен циклус : понудата е наменета за големи сметки (јавни власти и бизниси). Неопходни се неколку средби со различни соговорници за да се постигне договор. Фазите на преговори се прилично долги и понекогаш вклучуваат повик за тендери.

Важно е да бидете добро подготвени за успешни преговори за продажба. За ова, од суштинско значење е да се постават вистинските прашања со цел да се изгради солидна и ефективна понуда за продажба:

 • На кои критериуми ќе се заснова преговарањето? Цена ? Квантитет ? Доцнење на испораката? Карактеристиките на производот или услугата?
 • Какви отстапки можеме да направиме?
 • Каков пандан да побарате во замена за овие отстапки?
 • Какви отстапки е подготвена да направи перспективата?

🌻Што не треба да се прави во деловните преговори

Кога се преговара за бизнис, мора да се земат предвид одредени фактори. Еве што не треба да правите:

🌾 Не правете претпоставки

Клучот за успешно преговарање е подготовката, што значи повеќе од познавање на бројки и факти.

« Да не успееш да се подготвиш значи да се подготвиш да не успееш“, рече Флечер. Подготовката значи собирање и разбирање тврди податоци – на пример, вашите врсници – но тоа значи и да имате свесност од 360 степени.

Ова значи познавање на потребите, вредностите, надежите и стравовите на одлучувачот и другата страна. Соберете што е можно повеќе податоци однапред и бидете подготвени да поставувате цврсти дијагностички прашања за да добиете јасност.

Колку повеќе сте подготвени, толку подобро ќе можете да се движите низ преговорите.

🌾 Не брзајте.

Преговорите бараат време, особено ако сакате тие да поминат без проблеми. Земете време да се воспостави вистинска врска со другата страна.

Споделете малку лични информации што ја сигнализираат вашата отвореност и желба за поврзување. Тоа може да го претвори преговарањето од противничка битка во продуктивен разговор.

Не плашете се да правите паузи, бидејќи тие можат да му помогнат на секој да направи чекор назад и да ги ослободи непотребните емоции. Преговор не мора да се случи одеднаш.

БукмејкериБонусОбложи се сега
✔️ Бонус : додека 1950 € + 150 бесплатни вртења
💸 Широк спектар на игри со автомат
🎁 Промо-код : 200euros
✔️Бонус : додека 1500 € + 150 бесплатни вртења
💸 Широк спектар на казино игри
🎁 Промо-код : 200euros
ТАЈНА 1XBET✔️ Бонус : додека 1950 € + 150 бесплатни вртења
💸 Широк спектар на игри со автомат
🎁 Промо-код : WULLI

🌾 Не земајте ништо лично

Флечер признава дека може да биде лесно да дозволите вашите емоции да преземат за време на преговорите, особено ако тоа влијае на вас лично.

Но, ако сте премногу емотивни, ќе и наштети на вашата продуктивност.

Предизвикајте се да ги претворите моментите кога се чувствувате нападнати и одбранбени во моменти на љубопитност каде што можете да добиете повратни информации. Емоцијата лесно може да се искористи против вас во преговорите.

🌾 Не прифаќајте лоша зделка.

Преговорите може да бидат долг процес, заморни и стресни. Можеби е лесно да се реши, но прифаќањето договор само за да се постигне договор не е добро без разлика на која страна сте.

Важно е да се запамети дека договорот не е нужно подобар од без договор. Може да биде застрашувачко кога сте вложиле време и енергија за да склучите договор, но важно е да ја имате таа јасност.

На крајот на краиштата, заминувањето од договор секогаш треба да биде опција.

Добијте 200% бонус по вашиот прв депозит. Користете го овој официјален промотивен код: argent2035

🌾Не се ценкајте премногу

Ако сте доволно среќни да го имате главниот збор за време на преговорите, не го искористувајте тоа премногу. Размислете за последиците од прекумерното преговарање: можеби ќе го добиете она што го сакате, но по која цена?

Статија за читање: Како да ги претворам моите потенцијални клиенти во клиенти ?

Не ставајте се во ситуација да не можете да ја обновите врската затоа што сте презадолжени.

Сепак, ќе треба да направите некои работи. Покрај преговарањето за нештата, еве неколку проактивни совети за преговарање.

🌻 Што да правите кога преговарате

🐲 Бидете првиот што ќе даде понуда

Дел од тоа да се биде добар преговарач е преземањето контрола врз договорот. Давањето на првата понуда создава стандард за договорот, особено ако вие сте продавачот.

🐲Обезбедете фиксни услови наместо опсег на цени

Обезбедувањето опсег на цени само му дава предност на купувачот. Купувачите ќе се фокусираат на долниот дел од опсегот на цените и ќе ја заклучат зделката со таа стапка.

🐲 Користете ги зборовите мудро кога преговарате.

Не мора да зборувате за целото преговарање. Кажете го тоа што имате да го кажете и комбинирајте го со директен контакт.

БукмејкериБонусОбложи се сега
✔️ Бонус : додека 750 € + 150 бесплатни вртења
💸 Широк спектар на игри со автомат
🎁 Промо-код : 200euros
💸 Криптос: биткоин, Dogecoin, etheureum, USDT
✔️Бонус : додека 2000 € + 150 бесплатни вртења
💸 Широк спектар на казино игри
🎁 Криптос: биткоин, Dogecoin, etheureum, USDT
✔️ Бонус: до 1750 € + 290 CHF
💸 Врвни крипто казина
🎁 Криптос: биткоин, Dogecoin, etheureum, USDT

Овој директен пристап гради доверба, што ја прави другата страна поголема веројатност да се согласи со условите што ги нудите.

🐲 Поставувајте отворени прашања и бидете добар слушател

Прашањата со да или не не се толку ефективни и не создаваат детали или контекст.

Поставувајте прашања кои и помагаат на другата страна да разбере како тие имаат корист од преговорите и уверете се дека го разбираат целокупниот договор.

Слушајте ги нивните грижи и приговори и одговорете на нив со одговори кои избегнуваат сомнеж.

🐲 Предложете победничко сценарио

Сите преговори што ќе завршат со страната што ќе има корист од договорот ќе доведат до неисправни деловни односи.

Едностраните преговори ја намалуваат довербата и односот. Вие и другата страна треба да бидете уверени дека добивате фер договор.

🌻 6 клучни деловни стратегии за преговори

Пред да започнете деловна трансакција, ќе треба да развиете сигурни преговарачки вештини.

Често кога разговарате за продажната цена, преговорите за плата или трансакцијата со недвижен имот, наидувате на прва понуда која едноставно не е прифатлива.

Ако се вклучите во солиден преговарачки процес, можеби ќе можете да ги ублажите условите и да се грижите за вашите резултати.

Размислете за овие шест ефективни тактики за преговарање во вашите реални деловни интеракции:

🍂 Работете кон победничка ситуација

Во успешните преговори и двете страни ја напуштаат преговарачката маса со чувство дека победиле. Во оваа смисла, ефективните преговарачи ја гледаат својата работа како решавање на проблеми.

Запрашајте се: што сакам јас и што сака мојот партнер во преговорите што ниеден од нас го нема во моментов? Потоа, смислете договор кој ги задоволува потребите на двете страни и дава подобар исход.

🍂 Отворете ги преговорите со понуда на highball или lowball

Доколку сте купувач и знаете што сте спремни да платите, можете да започнете со понуда на половина од таа сума. Иако знаете дека продавачот никогаш нема да ја прифати вашата понуда, вие сте постави репер за понатамошни преговори.

Статија за читање: Како да продавате услуги за графички дизајн преку Интернет ?

Оваа преговарачка тактика може да резултира со пониска цена отколку ако сте направиле поразумна понуда за почеток. Истата тактика се применува ако вие сте продавачот: водете со повисока продажна цена отколку што сте спремни да прифатите.

🍂 Поставете датум на истекување на вашата понуда

Ако мислите дека сте дале разумна понуда, дајте му краен рок на вашиот партнер во преговорите да ја прифати или да си заминете.

Имајте предвид дека дури и ако ја презентирате понудата како " земете го или оставете го другиот секогаш може да се врати со контрапонуда. Меѓутоа, поставувањето датум на истекување ја принудува другата страна да стане сериозна.

Поради оваа причина, таа е една од најефективните тактики за преговарање, а вештите преговарачи ја користат во различни фази од преговорите.

🍂 Користете пресликување за да покажете грижа

Професионалната обука за преговарање често се фокусира на принципот на огледало. Mirroring е повторување на клучни зборови што ги користи вашиот трговски партнер.

Статија за читање: Совети за ефективно рекламирање на вашиот бизнис 

Техниката може да биде особено ефикасна кога повторувате зборови кои штотуку ги кажал вашиот соговорник. Пресликувањето и дава до знаење на другата страна дека обрнувате внимание на она што тие го зборуваат и покажува дека ја третирате нивната гледна точка со посебно внимание.

🍂 Испраќајте совети со говор на телото

Една од најсуптилните, но сепак ефективни стратегии за преговарање е прикрадното прикажување на негативен говор на телото кога ќе ви биде претставена понуда што не ви се допаѓа.

од пример, ако ви се понуди ниска цена, би можеле да си дозволите видливо да се помрднете.

Ова треперење може да ја пренесе вашата реакција на повеќе висцерално ниво од било кој гласен одговор, и може да предизвика вашиот партнер да се рекалибрира.

Стратешката употреба на говорот на телото може брзо да ги поедностави сложените преговори и да доведе до деловен успех на преговарачката маса.

🍂 Прифатете ја најдобрата алтернатива за договор со преговарање

Ако двете страни се цврсти во своите позиции, постигнувањето да може да биде невозможно за едната или двете страни. Најдобрата алтернатива на договор со преговарање (БАТНА) ги утврдува параметрите за тоа што ќе се случи доколку не се постигне договор.

На пример, ако работникот инсистира дека му треба покачување за да остане на своето работно место, а неговиот шеф едноставно одбие, резолуција на BATNA може да бара од работникот да остане на своето работно место уште шест месеци по сегашната стапка, по што ќе си замине.

Статија за читање: Топ 15 платени сајтови за анкети

 Иако БАТНА има многу повеќе компромиси отколку успешна трговска резолуција, идеално би требало да направи отстапки за двете страни.

Во овој случај, работникот има шест месеци да најде подобро платена работа, а работодавачот шест месеци да најде замена.

🌻Накратко: успешни деловни преговори

Комерцијалното преговарање е средство за комуникација, неопходен дијалог што овозможува да се најде можен договор и да се продолжи со трансакцијата.

Еве 9 совети за успешни деловни преговори:

 • Подгответе го вашиот термин, односно дознајте за вашиот соговорник, неговата компанија, носителите на одлуки, финансиската состојба итн.
 • Остави добар впечаток, тоа е важно за иднината! Грижете се за вашиот изглед и бидете точни! Покрај тоа, застапувајте добронамерност и бидете насмеани!
 • Брзо идентификувајте цели на вашиот клиент е од суштинско значење. Бидете внимателни, тие можат да бидат експлицитни и имплицитни!
 • Предвидете го можното приговорите ви овозможуваат да бидете целосно подготвени на Денот Д и да не бидете фатени вознемирени.
 • Останете под контрола на вашите емоции, без разлика како ќе помине интервјуто и ставот на потенцијалните клиенти.
 • Поставете си цел прецизно да се достигне и минимален праг. Секогаш треба точно да знаете што сакате, а што не можете да прифатите!
 • Обраќањето на сите носители на одлуки е од суштинско значење ! Ако некои се отсутни кога преговарате, барем обидете се да ги контактирате преку е-пошта или телефон и да добиете интервју.
 • Користете ги вашите вештини и човечки квалитети како што се слушање, љубезност и емпатија. Претпочитаат кооперативни преговори наместо конкурентни !

Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителни полиња се означени *

*